Företag och organisation

Rätt kompetens är avgörande för ett företagsForetag260x265pxkonkurrenskraft. Detta förutsätter löpande fortbildning av anställda, och att nyanställda kan skolas in i arbetsuppgifter och företagskulturen utan onödiga dröjsmål.

Lärande sker dagligen, vare sig vi märker det eller ej. Lägg till detta ett informationsflöde som vi måste hantera. Allt detta har en prislapp – det tar tid att lära sig saker och att läsa allt man behöver. Genom att sänka prislappen för kunskap blir man mer effektiv på arbetsplatsen.


klockaPersonlig effektivitet
Går det att använda tiden bättre, så du får jobba lugnare och samtidigt verkligen få saker gjorda? Välkommen till en effektivare vardag! Vi tittar närmare på de mekanismer som får oss att förhala, samt hur du undviker dem. Vi lär oss dra nytta av s.k. ”positiv prokrastinering” och bejakar arbetsdagens naturliga tempoväxlingar.


Speed Reading
Mail, skrivelser, PM, artiklar, utkast, ännu mera mail… Tänk om du kunde läsa dubbelt så fort. Det kan du! Hemligheten ligger i en kombination av att träna upp koncentrationen vid läsning, träna bort specifika ”läsovanor” de flesta vuxna bär med sig från när vi lärde oss läsa som barn och att utveckla den visuella koordinationen (ögonrörelser).


Dåligt minne – glöm det!
”Vad hade jag för lösenord nu igen?” Se till att du minns allt från datum och tema för det där viktiga mötet, till ordförråd och främmande språk. Traditionella associationstekniker blandas med BrainGains avancerade minnessystem som ökar din minnesförmåga med flera hundra procent.


snabbt-inSnabbt in på banan
Nytt jobb – nya kollegor, nya arbetsuppgifter, nya program, nya förhållningssätt och procedurer… Hur lång tid beräknar du att det tar för en nyanställd att bli lönsam hos er? BrainGain kortar ner den tiden och ger dig verktygen att göra den mer behaglig och idérik.


mingel-mastareMingelmästaren
”Hej Stefan! Ja, klart jag kommer ihåg dig!” Visst är det trevligt när andra människor lägger märke till och kommer ihåg oss? Du signalerar ett intresse för din kund och dennes behov. Många säger att de aldrig glömmer ett ansikte, men att komma ihåg namn kan vara svårare. Lär dig hemligheterna.


Kreativt tänkande
Var kommer goda idéer ifrån? Hur ser det ut i huvudet på idésprutor? För att hålla jämna steg med en föränderlig omvärld behöver vi kunna tänka nytt och hitta nya lösningar. Går det att lära sig att bli mer kreativ? Eller handlar det om att ”avlära sig” att vara okreativ? Lär dig hur du kan använda din kreativa intelligens.


TystTBTyst kunskap
Ett modebegrepp om något i dagens kunskapssamhälle. I skolan står kunskapen nedskriven i bekväma böcker, medan arbetslivets lärande innebär betydligt större utmaningar. Men vad exakt innebär ”tyst kunskap”, hur greppar vi vår egna tysta kunskap och hur lär vi ut den till andra.


tanke-handlingFrån tanke till handling
”Problemet med goda idéer är att de urartar i hårt jobb”, var det någon som sa. På alla arbetsplatser finns de: idésprutorna, pratmakarna och eldsjälarna. Hur kan du bäst ta vara på de idéer och det engagemang som finns, och omsätta dem i genomförbara och praktiska insatser?


leda-intelligenta2Att leda högbegåvade människor
Björn Liljeqvist var ordförande för svenska Mensa 2007-2011, en dynamisk period då medlemsantalet nästan fördubblades. Vilka särskilda krav ställer det på en ledare att gå i spetsen för en grupp mycket intelligenta medarbetare? Hur är det att samarbeta med sådana personer? Vad behöver högbegåvade för att prestera till sin fulla kapacitet.


larande-orgLärande organisation
Individer har intelligens, men även organisationer kan vara mer eller mindre smarta. En organisation som inte lär sig stagnerar. I en lärande organisation däremot, är kunskapsöverföring och utveckling i fokus. Hur kan rutiner och processer på en arbetsplats utformas så att lärandet blir ett naturligt inslag i det dagliga arbetet?


kursettaKursettan
Fortbildning, kompetensutveckling – kärt barn har många namn. Många arbeten kräver idag utvecklingspotential samt olika slags spetskompetenser. Effektiv studieteknik gör att du får ut mesta möjliga av kurserna till mindre ansträngning. Med flera års erfarenhet från Chalmers och KTH ger vi dig rätt verktyg för att lyckas med studierna. Det ska vara roligt att lära sig!